controle-jaarrekeningen

Ontdek de wereld van wettelijke controleplicht voor jaarrekeningen van rechtspersonen in Nederland in deze blog. Als betrokken accountantskantoor, wijzen we op het belang van een accurate en eerlijke weergave van de financiële positie en prestaties van een rechtspersoon in de jaarrekening. Leer waarom de wettelijke controleplicht bestaat en wanneer deze van toepassing is. Duik met ons in het Burgerlijk Wetboek en de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving. Lees nu verder!

Waarom bestaat er een wettelijke verplichting om de jaarrekening van je onderneming te laten controleren?

Dat is een vraag die we vaak als accountantskantoor krijgen. Het antwoord is simpel: belanghebbenden bij je onderneming moeten erop kunnen vertrouwen dat de jaarrekening een eerlijk en betrouwbaar beeld geeft van de financiële positie, het financiële vermogen en het resultaat van de onderneming. Daarom bestaat er een wettelijke controleplicht voor de jaarrekening van rechtspersonen.

Wanneer ben je verplicht om de jaarrekening te laten controleren?

Dit hangt af van de omvang van je onderneming. Als je onderneming wordt beschouwd als “middelgroot” of “groot”, ben je verplicht om de jaarrekening te laten controleren. Deze verplichting geldt voor alle rechtspersonen in Nederland, zoals verenigingen, coöperaties, naamloze vennootschappen, besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en stichtingen.

Welke criteria zijn van toepassing op deze verplichting?

De criteria zijn vastgelegd in Titel 9, Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, met name in artikel 2:396 BW. Als je onderneming gedurende twee opeenvolgende boekjaren aan twee van de volgende drie criteria voldoet, ben je verplicht om de jaarrekening te laten controleren:

  • De waarde van de activa volgens de balans bedraagt meer dan EUR 6.000.000;
  • De netto-omzet over het boekjaar bedraagt meer dan EUR 12.000.000; en
  • Het gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar bedraagt minder dan 50.

 Deze beoordeling wordt uitgevoerd op geconsolideerd niveau en volgens de commerciële grondslagen zoals voorgeschreven in de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving.

Er zijn echter ook uitzonderingen op deze regels. Denk bijvoorbeeld aan de groepsvrijstelling wanneer je onderneming deel uitmaakt van een groep, en vrijstellingen die mogelijk zijn bij het gebruik van IFRS als grondslag voor het opstellen van de jaarrekening of bij de zogenaamde tussenhoudster vrijstelling.

Wie is bevoegd om opdracht te geven aan de accountant voor het controleren van de jaarrekening?

Dat is de rechtspersoon zelf, zoals vastgelegd in artikel 2:393 BW. De algemene vergadering, de raad van commissarissen of het bestuur van de vennootschap is bevoegd om deze opdracht te verstrekken. 

Conclusie

Het is belangrijk dat je als onderneming op de hoogte bent van de wettelijke verplichtingen met betrekking tot de controle van de jaarrekening. Als je twijfelt of je onderneming onderhevig is aan controleplicht, neem dan gerust contact op met ons accountantskantoor. We helpen je graag verder!